čtvrtek 11. února 2016

Jeden zimní recept na zahřátí, než vypukne jaro

Začíná se oteplovat, dokonce i rozkvetlé mimózy jsou už u nás sem tam k vidění, ale upřímně řečeno, ještě to pořád není ono. Často prší, venku je vlhko a na výše položených toskánských kopcích leží pořád malý bílý klobouček. 

V našem toskánském domově bývá ještě večer chladno a je třeba přitápět. To znamená, že je nutné Itala po příchodu z práce nejdřív zahřát a nakrmit. Já už sice cítím příchod jara, ale pro něj je ještě pořád tuhá zima. Mě už honí chutě na první zelené křupavé saláty, ale Ital protestuje, že když je venku pouhých patnáct plus, navíc s deštěm, je třeba mít večer hutné, horké, zimní jídlo.

Jedno takové vám dnes představím. A i když pochází spíš ze severu Itálie, pochutnává si na něm i ten můj konzervativní jižan.

Polenta a ragú z hříbků a toskánské klobásy, to je opravdová delikatesa.

ilustrační foto

Co je polenta, to už asi víte. V podstatě se jedná o hrubou krupici, jen s tím rozdílem, že je žlutá, protože je z kukuřičné mouky.

Jsem přesvědčená, že tahle žlutá krupička už také dorazila na Vyšehrad a že ji seženete v každém větším obchodě i v Česku. Vaří se úplně stejně jako ta naše. Do osolené vařící vody postupně přisypávejte polentu a míchejte do zhoustnutí, aby nevznikly žmolky.

ilustrační foto

Nejdřív si ale připravte to báječné ragú. 

Budete potřebovat:

2-3 syrové klobásy nebo cca 300g mletého vepřového masa, olivový olej, česnek, mrkev, cibule, čerstvé nebo mražené houby, hustou rajčatovou šťávu nebo rajčata v konzervě, bílé víno, sůl a pepř.

Tak a jdeme na to.

Do hlubšího hrnce kápněte olivový olej, nechte osmahnout rozpůlený česnek, přidejte na drobno nakrájenou mrkev a cibulku a zlehka osmažte.

Pak přijde na řadu klobása. Tu toskánskou salsiciu v Česku neseženete, ale dá se tam koupit klobása, které se říká Talián. Ta je prý podobná té toskánské. I když, mám trochu pochybnosti, zda je připravovaná stejně, protože toskánská salsicia je ze syrového masa.
ilustrační foto

Odstraňte z ní střívko a rozdrobte ji do opečeného základu. Pokud byste ale měli problém tuto klobásu sehnat, vůbec nic nezkazíte, když koupíte u řezníka kousek vepřového masa a necháte si ho umlít. To poslouží stejně dobře a nebojte, nebudete za Babicu :-)

Maso v hrnci pečlivě rozdrobte a osmahněte, aby se zatáhlo. Osolte a opepřete, je-li to potřeba, nebo místo pepře přidejte kousek feferonky. V tomto okamžiku provoňte obsah hrnce bílým vínem. Stačí 1-2 decky a nechejte chvilku povařit, ať se vypaří alkohol. Přidejte na menší kousky nakrájené houby. Nejlepší jsou samozřejmě hříbky, ale když nemáte, stačí mix mražených hub nebo klidně žampiony. V téhle chvíli už to krásně voní. Šupněte tam ještě rajčata v konzervě (v zimě nedávejte čerstvá, kazí to chuť) a já tam dávám i trochu rajčatové šťávy, aby byl do ní obsah v hrnci téměř ponořen. 

Potom hrnec odstavím na malý hořák a pomalounku polehounku nechávám probublávat asi hodinku nebo i dvě, aby se odvařila přebytečná voda z rajčat a z hub. Občas koukněte pod pokličku a zamíchejte.

Tak a teď připravte horkou polentovou kaši. Do hlubokého talíře nejdřív dejte trošku horkého ragú, pak tekutou polentu a navrh znovu ragú.

Nezapomeňte pořádnou lžíci, nějaké hodně hutné červené víno a nechte si chutnat.

ilustrační foto

P.S. Pokud jste všechno nesnědli a udělali toho více, což vřele doporučuji, budete mít i předkrm či lehkou večeři na další den.

Je to strašně jednoduché. Zbytek ještě teplé polenty, vylejte do hlubšího pekáčku, povrch pěkně uhlaďte a nechejte vychladnout. Druhý den pak polentovou placku vyklopte, rozkrájejte na menší čtverečky a opečte na rozpálené grilovací pánvi. Takto opečené polentové topinky pak ozdobte čímkoliv chcete a zajídejte nějakým dobrým zeleninovým salátem.

ilustrační foto
ilustrační foto

Dobrou chuť a hýčkejte sebe i své protějšky :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Vaše komentáře, postřehy nebo jenom úsměv.